‘KÖTÜ ADAMLARDAN BİZE KARŞI OLMAYANLARINI TERCİH EDERİZ’

     Harekat Sonrası Komşumuz Kim olur ?

                      ‘Kötü Adamların Bize karşı olmayanlarını tercih ederiz’

Türkiye’nin başlattığı ve şimdilik ‘ucunun açık’ tutulduğu Afrin harekatı Türkiye-Suriye sınır hattının Fırat tarafından kesildiği bir yerde biter.  Sınırın Batı bölgeleri en azından 30 kmlik bir derinlikle Türkiye korumasında , ÖSO ve benzeri örgütler kontrolüne verilir. Bölgedeki askeri güçler dengesi böyle bir sonucun alınmasına uygun.  Türkiye’nin Orta-Doğu’daki yeni güçler dengesinde sınır komşusu olmak dolayısıyla elde ettiği Kuzey Suriye’de harekat üstünlüğünü tehdit edecek bir güç görünmüyor ortada. Suriye’nin batısındaki hava şemsiyesinin sahibi Rusya Türkiye ile uzun yıllar boyunca vazgeçemeyeceği yakın ilişkiler içinde. Rusya’nın Türkiye ile olabilecek sorunları Türkiye’nin askeri operasyonlarını yumuşatma ve olabildiğince sınırlama konusunda yaşanabilir.

    Suriye ‘PYD nin yardım isteğine’ ne cevap verir ?

Zeytin Dalı Operasyonunun 6. Günü dolduğunda Türkiye’nin ne içinden ne dışından durdurma içerikli ciddi ve tehdit edici bir karşıtlık gelmedi. Bugün Suriye savaşının en etkili haber sitesi Al Masdar, ‘Kuzey Suriye Yerel Yönetimi imzası altında PYD nin, Suriye’den yardım isteyerek, Afrin ve Sınır bölgesine müdahale etmesini resmi olrak istediğini’ yazdı. Gerçekte Suriye bu isteğe harekatın ilk günlerinde PYD askerlerine Suriye Ordusu kontrolündeki topraklardan geçiş izni vererek kısmen destek olmuştu.  Bir yanda Viyana’da BM ile bir yanda da Soçi toplantıları dolayısıyla Rusya ile görüşme halinde bulunan Suriye Devleti bu isteği muhtemelen Soçi’de cevaplandıracaktır. Bu ise Rusya ile birlikte ve askeri olmayan diplomatik biçimlerde  yürütülebilecek bir süreç olur. Rusya’nın resmi açıklamalarına göre Soçi toplantısına 1600 davetiye çıkartılmış. Bunlardan bir bölümünün ‘yerel yönetimler’ adına Kuzey Suriye kökenli bazı temsilciler olması mümkün.

Ne var ki hayaller üzerine değil,gerçekler üzerine politikalar inşa eden herkes görüyor ki; Afrin meselesinin –aşağı yukarı- Türkiye’nin istediği biçimde çözülmesi sadece ve sadece biz zaman meselesi.

Türkiye’nin Afrin üzerinde başlttığı Zeytin Dalı operasyonunda Türkiye,Suriye ve İran aynı düşünce sistemine sahip. Bu sistem geçtiğimiz yıl kendi sınır bölgeleri ile ilgili bir açıklama yapan İsrail Svunma Bakanlığı’nın izlediği yaklaşım; ‘Kötü Adamlar Arasında bize karşı olmayan kötü adamları tercih ederiz’.Tercih edilenler  kuşkusuz İran ve Suriye Düşmanı cihadist örgütler oldu.

İran ve Suriye Kuzey Suriye’de yerleşecek güçlerin, Suriye savaşının başlatan tekfiri örgütlerden biri olan ÖSO ve bağlaşıkları değil, yüzü traşlı PYD olmasını tercih ediyor.

Türkiye ise yönetim seviyesinde Afrin’in, maaşlı ÖSO askerleri tarafından kontrol edilen ve Cerablus gibi Türkiye’den gönderilen valiler tarafından yönetilen, imam hatip eğitimi yapılan bir bölge kurmak istiyor.  İşin ilgi çeken tarafı bu operasyon bölgede büyük çaplı harekat yapabilecek tek ülke olan Türkiye tarafından gerçekleştiriliyor ve Türkiye’de yönetimin başındaki kişinin elinde harekat sonrası gündeme taşıyacağı bir ‘erken seçim’ silahı var.

 

MAHİR TAN     LONDRAPOSTA-LONDRA