‘FİRE AND FURY’; DÜNYA’NIN BAŞI BELADA

   Dünya’nın Başı Belada

 

Michael Wolff’un yazdığı ‘Fire  And Fury’ nin yeni başlayan 2018 in en çok satan kitabı olacağını şimdiden biliyorum. 10 Ocak günü Londra’da satışa çıkan kitap aynı gün bitti. Güçlükle temin ettiğimiz ‘Ateş ve Öfke’ kitabı  ne ekonomi,ne uluslararası starateji ne de siyaset teorileri alanında bir şaheser değil. Ancak çok çok önemli. Wolff kitabında; Beyaz sarayı içinden anlatıyor. Herbiri aynı zamanda işadamı olan ve aynı zamanda günümüz Amerikan politikasında söz sahibi Beyaz saray liderlerinin çaplarını ve neler yapabileceklerini görüyorsunuz, O zaman 2020 yılına kadar yani Trump’ın bir daha tekrarlanmayacağı kesin olan Başkanlık döneminin sonuna kadar,Dünya durumu idare edebilir mi sorusuna cevap arıyorsunuz. Fire and Fury bu cevabı vermeye çalışıyor.

   Doğrudan İsrail İktidarı

Wolff’un tarihi önemdeki kitabı Beyaz Saray içindeki sürtüşmeleri, görevden almaları ve göreve getirmeleri esas itibarıyla 7 ay önce Trump’ın görevden aldığı Steve Bannon’u merkez alarak anlatıyor. Donald Trump’ın seçim kampanyasından başlayarak ‘herşeyi’ olarak bilinen Bannon, seçildikten sonra Trump ideolojisi olarak tanıtılan  korumacı,isolasyonist,Keynesçi  politikaların yaratıcısı.   İlk günlerinde Dünya’da ve kriz bölgelerinde gerginlik yaratılmayacağı, Amerika’nın kendi sınırlarını koruyacağı ve ülke içinde refahı yükselteceği tezlerini sıkça dinlediğimiz Trump, görüldüğü gibi Bannon’u görevden aldıktan sonra yaptığı Kudüs çıkışı ve İran’da rejim değişikliği hayalleri gibi Orta-Doğu’yu dinamitleme çabaları içinde. Bunun nedenlerini Ateş ve Öfke’de görüyorsunuz. Dünya’nın başındaki ‘bela’ doğrudan İsrail demek olan Beyaz Saray başdanışmanı Damat Jared Kushner. Damat beline kadar Orta-doğu işlerine dalmış durumda.  Suudi Saray darbesi, Kudüs ve İsrail-Sünni Arap yakınlaşması onun işi. Üstelik yeni Beyaz Sarayda Trump’ın ipleri Steve Bannon dolayısıyla da yine İsrail’in elinde. Zira Bannon  2020 seçiminde Cumhuriyetçi parti adayı olmaya hazırlanırken, Trump kampanyası sırasında elinde tuttuğu Yahudi  Milyarderlerinin bağışlarına dayandığını açıklıyor.

McMaster Türkiye’ye neden saldırdı.

Yeni dönem Trump ekibinin Milli Savunma Danışmanı, 4 Yıldızlı General Mike Flynn’ın yerine getirilen 3 Yıldızlı Mc Master. Damat Kushner’in has adamı olduğu bildirilen Mc Master, Türkiye’ye paralı servislerde bulunan Mike Flynn’in tersine ‘Türkiye’yi doğrudan terör destekçiliği ile suçladı. Ne kadarı işdamlığı ne kadarı İsrail destekçiliği olduğu şimdilik bilinmeyen bu sürtüşme nin Türkiye’nin başına sürekli bela getireceğinden fazlaca kuşku duymamak gerekir.  ABD-Türkiye ilişkileri –her iki ülkeden- işdamları arasındaki temas ve ortaklıklara bağlı olarak gidecek gibi görünüyor. Şu sıralarda Mike Flynn’ın  Russiagate olayındaki itirafı nedeniyle günün adamı haline gelmesi nedeniyle Türkiye’de ile iş yapan bazı işadamları da mercek altına yatırılıyor.

    1 Sterlinlik Şirket Sahibi,Trump’ın ortağının ortağı

Ateş ve Öfke’nin gündeme getireceği bir başka ilişki ise Mike Flynn ve Russiagate skandalında aracı rolü oynadığı ileri sürülen Kazak Milyarder Arif ve ailesi. Türkiye ve Avrasya ülkelerinde de iş yapan Londra merkezli Bayrock gurubunun başı eski Rus Deniz Subayı Tevfik Arif, Donald Trump’ın Newyork taki Trump Tower inin ortaklarından. Yine bir eski Rus subayı olan Bayrock gurubu çalışanı Felix Sarter, Mafia yanında Rus İstihbaratı için de çalıştığı ve Russiagate sakandalında rol oynadığı şüphesiyle FBI soruşturması altında. Kazak Arif ailesi Trump hanedanı dışında bir başka hanedan ile de yakın ilişki içinde. Türkiye’de Rixos otelleri ile bir dizi ortaklık ilişkileri  olan Arif ailesi sonunda Türkiye’de ballı elektrik ve doğagaz dağıtım işinde yer aldı. Arif ailesinin Türkiye’deki en önemli iş ortağı ise geçtiğimiz ay CHP nin gündeme taşıdığı Man Adası’ndaki 1 sterlinlik şirketin sahibi Sıtkı Ayan.

Fire And Fury yayınlanır yayınlanmaz Dünya’nın en çok satan kitabı oldu. Bize kalırsa bunu hakediyor. Zira Beyaz Saray içinde olanları ve yakın gelecekte olacakları birinci elden anlatan bu kitap hergeçen gün daha fazla doğrulanıyor.

 

Mahir Tan         LondraPosta-londra